Това стана, след като бе съобщено, че четири газови турбини на компания, първоначално доставени на Русия, без съгласието на Сименс са били отклонени към Крим, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Сименс ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, посочи германският концерн в комюнике.

В същото време едни от най-големите американски компании призовават да бъде внесен законопроект за изменение на предлаганото увеличаване на санкциите срещу Русия, тъй като според тях в сегашния си вид документът ще повлияе отрицателно на американския бизнес, съобщи телевизионният канал CNN.

В списъка с компании, които са против увеличение на санкциите, са аерокосмическата Boing, финансовият гигант City Group, операторите на платежни системи Visa и Mastercard, петролната корпорация Exxon Mobil, енергийният гигант General Еlectric, производителят на автомобили Ford, химическият конгломерат Procter & Gamblе и други.

По данни на СNN компаниите не подкрепят пълното отказване от законопроекта, а смятат, че части от него могат да навредят на американския бизнес. Телевизионният новинарски канал посочва, че представители на компаниите водят преговори с конгресмени, опитвайки се да внесат изменения в текста.

Разглежданият в Конгреса нов пакет от санкции срещу Русия във връзка с евентуалната й намеса в политическия процес в САЩ беше по-рано одобрен от Сената.