Това каза независимият финансов експерт Мика Зайкова, цитирана от "Фокус". Според нея трудът в страната ни е подценен и трябва да се направят ускорени стъпки в посока решаване на този проблем.

„Производителността на труда не зависи от работника, а от инвестициите в нова техника и технологии, а ръстът на БВП зависи от това какво произвеждаме и какво продаваме“, заяви Зайкова.

Според нея трябва да стане ясно на нашите работодатели, че както цена има един киловатчас електроенергия, и той е длъжен да я плаща, такава цена има и един час работа.

В продължение на 27 години в България не се говореше за цена на труда, в страната черпехме погрешно конкурентоспособност от обезценка на труда“, отбеляза тя.

„Не може България вече да разчита на износ на суровини, материали и резервни части. На витрината на нашия износ трябва да има стоки с висока добавена стойност. Ето защо трябва да се акцентира на развитието на дигиталната икономика. Това означава, че трябва да имаме и добро образование“, добави финансовият експерт.

Мика Зайкова каза още, че българите се намираме на светлинни години от средното ниво на доходите в Европа. „България по ниво на производителност на труда е на 44% от средното ниво на Европа, а по доходи на 20-25%“, отбеляза тя.