Пред БНТ нейният председател Андрей Делчев съобщи, че дизелът и бензинът са поевтинели с около 2-3%. Той обясни, че допреди 2-3 години обикновено щом започне активния летен сезон в Европа или Северна Америка цените мръдваха нагоре заради повишеното търсене.

От 2-3 години, когато започна излишъкът на предлагане на суров петрол на световния пазар, респективно цените паднаха значително, и цените на суровия петрол, и цените на дребно, навсякъде, включително и в България, каза експертът.

По думите на Делчев, тенденцията се обърна, сринаха се цените на суровия петрол, значително се коригираха цените на вътрешния пазар. Специалистът обясни, че от една страна има решение на ОПЕК, към което са се присъединили 11 държави за ограничение на квотите за добив на петрол, и се спазва в определена степен. От друга обаче има увеличено предлагане.

„Тенденция в тази посока е увеличаването на петролните кладенци в САЩ", подчерта Андрей Делчев. Според него, е налице нарастване на предлагането, но в същото време петролният пазар в момента е в равновесно положение, балансиран, резервите на всички основни потребители са на практика пълни.

„ОПЕК със сигурност, но включително и шистовите производители в САЩ имат притеснение от по-високо предлагане, защото е ясно, че при шистовите производители високото предлагане и падането на цените означава невъзможност за повечето от тях да работят", обясни Андрей Делчев.