Денят на Свети Пророк Илия е и професионален празник на пивоварите. Повече от 3500 научни медицински изследвания доказват, че пивото удължава живота, намалява общата смъртност до 20%, влияе благотворно на здравето. Бирата е третата по употреба напитка в света след водата и чая. Пивото е уникален природен продукт, защото всички суровини, от които се произвежда, са дар от природата, обясни да “Хоризонт“ проф. Габриела Маринова, директор на Института по криобиология и хранителни технологии. Суровините са основно вода, малц и хмел. Умерената консумация на бира разширява кръвоносните съдове, повишава съдържанието на добрия холестерол в кръвта, възпрепятства отлагането на мастни образувания по вътрешните стени на артериите, снижава риска от инфаркти и инсулти и предпазва от образуването на камъни в бъбреците. Известно е още, че пивото не води до затлъстяване, както се смяташе доскоро. Много хора обаче не допускат, че пием повече бира, отколкото кафе. “Биреното коремче“ е резултат на гените, които носим, разказва технологът проф. Габриела Маринова. Хората от бранша сме любители на пивото и не сме с наднормено тегло, допълва тя. Любопитни са и модерните в последните години бири с плодов вкус и нисък алкохолен градус. Именно те са предпочитани от жените и от по-младата възрастова категория клиенти. Още детайли за производството и природата на бирата ще научите от звуковия файл.