Това обяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в края на заседанието на банката по паричната й политика, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Драги даде традационната си пресконференция след заседанието на 25-имата членове на управителния съвет, на което водещите лихви останаха без промяна. Не бе коригирана и политиката на стимули за бизнеса.

Както и се очакваше франкфуртската финансова институция запази на равнище нула водещата си лихва, която е референтна за кредитирането в еврозоната. Лихвата по депозитите е минус 0,4 на сто, а овърнайт лихвата е 0,25 на сто, уточни ДПА.

ЕЦБ не промени и мащабната си програма за изкупуване на дългови книжа, която днес е на стойност 60 милиарда евро месечно и наричана още "голямата базука". Банката си остави отворена вратичка за увеличаването й, както и за удължаване на срока й, ако е необходимо.

Някои анализатори очакваха, че след днешното заседание на банката ще изчезнат намеците за евентуално увеличение на обема на изкупуваните активи, което пък би дало сигнал, че така наречената програма за количествено облекчаване, целящо да подкрепи растежа и инфлацията в еврозоната, е достигнала апогея си, посочи АФП.