Това съобщават гръцките електронни издания, цитирани от БТА. Фондът трябва да реши за участието си в гръцката спасителна програма,

В. "Прото тема" пише, че правителството в Атина продължава да се придържа към намерението си за пробно излизане на пазарите, което се очакваше тази седмица, но допуска, че това е твърде вероятно да стане следващата седмица, въпреки че управляващата коалиция казва, че ще изчака.

Според Блумбърг МВФ иска Гърция да излезе на пазарите, за да не нараства нейният дълг. Европейските институции са склонни да подкрепят такова излизане, макар някои техни представители да казват, че само това не е достатъчно. Агенцията смята, че на утрешното си заседание фондът ще вземе решение за налагане на "таван върху размера на гръцкия дълг".

В публикацията се казва още, че Гърция може да рефинансира своя дълг, като емитира нови облигации без да увеличава размера на дълга. Изданията цитират още и материал на Си Ен Би Си, в който медията твърди, че Гърция може да излезе на пазарите още следващата седмица, тъй като е нараснало доверието на инвеститорите към нейната икономика.

В печата се визира и германския "Ханделсблат", който също смята, че инвеститорите са позитивно настрорени към излизането на Гърция на пазарите този месец и че такова решение на Атина ще бъде приветствано.