Международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на Общинска банка АД от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г.

Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка по другите показатели. Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат
стабилна перспектива.

Стабилната перспектива дадена от международната рейтингова агенция отразява баланса, който банката е постигнала между високата ликвидност и адекватните капиталови буфери.

Общинска банка поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на обща капиталова адекватност e 16,64%, при регулаторен минимум от 8%. Текущото ниво на ликвидност на банката е високо.

Общинска банка е утвърден лидер в общинското финансиране и заема 27,4% относителен дял към 31.05.2017 г. от общо предоставените кредити на общини от банките в страната. Банката предлага комплексно обслужване на местни бюджети като към края на м. май 2017 година заема съществен дял - 36,38% от всички привлечени депозити от общини. По отношение на емитирането на общински облигации със 72,1 млн.лв. към 31.05.2017, Общинска банка заема водещо място в страната с пазарен дял от 71.54%.

Към края на първото полугодие на 2017 банката реализира и значителен ръст в кредитирането, както на физически лица от 9,4% спрямо края на 2015 година, в т.ч. при ипотечното кредитиране от 19%, така и при кредитирането на общини – 63% за същия период.

Според Moody's оценката може да се повишава при по-нататъшни подобрения в оперативната среда и финансовите резултати, като качеството на активите и показателите за печалбата. Банката поддържа добри капиталови коефициенти и добра депозитна структура.