Акцията е част от по-обширен план за възстановяване на стабилността на една най-слабите банки в Европа, съобщава “Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от БНР.

Държавната рекапитализация е в основата на дълбокия ремонт на четвъртия по големина кредитор на Италия, който ще включва и прехвърлянето на лоши кредити за 28,6 млрд. евро в Евро в дружество със специално предназначение, ограничаване на възнагражденията на неговото висше ръководство и сериозни съкращения на персонала на банката.

През декември миналата година италианското правителство обяви плановете си да спаси Banca Monte dei Paschi, след като базираната в Сиена банка не успя да събере нов капитал от частни инвеститори. Властите в Рим използват празнота в новите европейски банкови правила, получавайки одобрение за използване на парите на данъкоплатците, за да подкрепи банката. Това обаче привлече гнева на някои европейски официални лица, които се притесняват, че въведеният нов режим в рамките на ЕС за справяне със закъсали банки вече започва да се пропуква.

В края на миналата година италианското правителство задели 20 млрд. евро, за да помогне на застрашените банки и предимно за Monte dei Paschi. Друга част от заделените средства ще бъдат насочени към ликвидацията на италианските кредитори Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca. Тази операция включва непосредствени държавни разходи в размер на 5,2 млрд. евро плюс още допълнителни държавни гаранции за 12 млрд. евро, обвързани с продажбата на двете кредитни институции на Intesa Sanpaolo за едно евро.

Въпреки мащабните мерки, италианската банкова система е сред най-слабите в Европа, като тя разполага с около 200 млрд. евро под формата на лоши кредити. Банките в Италия страдат от комбинация от лошо управление, ниски лихвени проценти, лоша рентабилност и икономически растеж, който е сред най-слабите в еврозоната от доста години насам.

Очаква се италианската икономика да нарасне само с едва около 1% през година, което е малко повече от половината от средния темп на растеж в региона като цяло. В сряда агенция Ройтерс цитира Banca Monte dei Paschi di Siena да посочва, че банката очаква да обяви нетна печалба от повече от 1,2 млрд. евро през 2021-а година като част от плановете за преструктуриране, които бяха одобрение от Европейската комисия.

В своето официално изявление Monte dei Paschi каза, че нейните планове за периода 2017-а/2021-а година, който предвижда възвръщаемост на собствения капитал на банката от над 10% през 2021-а година, предвиждат намаление на броя на служителите с близо 5500 и съкращаване на броя на клоновете