Протестите на железничарите ще са щафетни до сряда, а в петък те ще прераснат в 24-часова стачка.

Профсъюзът на работещите в гръцкия железопътен оператор Треносе обяви, че за датите на протестите са отменени всички разписания на влаковете, в това число и на градската железница в Атина.

Стачкуващите са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.

В същото време разочарование цари сред гърците от споразумението, постигнато неотдавна от правителството с кредиторите, предвиждащо нови мерки за икономии в замяна на траншове от международните заеми. Това показва поредно проучване на агенция Марк, изготвено по поръчка на в. "Прото тема".

Повечето от анкетираните /74 на сто/ определят като "незначителни" и контрамерките, които правителството е заложило в плановете си, за да компенсира приетите рестрикции.

Допитването отразява и ново увеличаване на дистанцията на партията Нова демокрация от СИРИЗА. Смята се, че ако сега има избори в Гърция, консерваторите ще ги спечелят с преднина от 16,6 и ще получат 32,3 на сто от гласовете спрямо 15,7 на сто за СИРИЗА. Комунистическата партия и Златна зора пък са двете партии с еднакъв брой гласове 7,1 на сто.

Демократичният блок /ПАСОК-ДИМАР/ е на пета позиция с 5,8 на сто, а Съюзът на центристите е получил 3 на сто. Формацията Независими гърци, която сега е коалиционен партньор на СИРИЗА, е под три процентовия парламентарен праг, тъй като за нея са гласували 2,4 на сто. Същото важи и за Потами /Реката/, която е получила 2,3 на сто от гласовете.

Въз основа на тези проценти се прави изводът, че със 164 от общо 300 депутати Нова демокрация си осигурява парламентарно мнозинство, а в новия висш законодателен орган биха влезли шест партии.