Заради злоупотреби с хуманитарната помощ за Сирия САЩ прекратиха бизнеса с 12 компании в Турция.

Офисът на главния инспектор на Американската агенция за международно развитие (USAID) е разкрил корупционна мрежа за подкупи, измами, нагласени търгове и комисиони при изпращането на хуманитарна помощ за Сирия.

В резултат на разкритията, турската компания Шенкардеш, нейният собственик Орхан Шенкардеш и още 10 филиала получиха забрана за правене на бизнес с американското правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изключването на компанията на Орхан Шенкардеш и филиалите е довело до замразяване и спиране на 35 поръчки, посочва Офисът на главния инспектор на USAID.

Забраната върху тези компании, която бе обявена в петък, ще бъде в сила пет години.

Компаниите са доставяли хранителни пакети и друга хуманитарна помощ по програмите на USAID в Сирия. След двугодишно разследване Офисът на главния инспектор на американската агенция е разкрил корупционна схема с участието на търговци, служители на неправителствени организации и други.

Най-често срещаната измама е тайно споразумение между фирмите, които продават стоки за хуманитарна помощ, и персонала на местни партньори на USAID, които приемали подкупи или комисиони, за да помогнат за спечелване на поръчката. Имало е и случаи на подмяна на стоките с по-евтини варианти и негодни такива.

Разследването установило, че Орхан Шенкардеш и неговите фирми са участвали в измама с възлагането на поръчките. Например четири компании под негов контрол незаконно играели една срещу друга на финансираните от САЩ търгове.

Тайното предварително договаряне между фирми за спечелване на поръчки е нарушение на федералните закони на САЩ, отбелязва Ройтерс.

От началото на конфликта в Сирия през 2001 г. близо 500 000 души са били убити, а над 11 милиона, или около половината от населението, са разселени вътрешно или като бежанци, посочва агенцията.

Разследването на злоупотребите с хуманитарна помощ за Сирия продължава, съобщават още от Офиса на главния инспектор на Американската агенция за международно развитие (USAID).