Икономиката на САЩ е започнала 2017 година със скромен растеж, който все пак се оказа по-висок от първоначално отчетеното.

Правителството повиши осезаемо първоначалната си оценка за периода януари-март - от 0,7 на сто до 1,2 процента, предадоха Асошиейтед прес, Франс прес и БТА.

Анализаторите очакваха много по-слабо повишение на оценката - до 0,8 на сто.

Тази втора оценка на министерството по търговията обаче продължава да е доста под амбициозните цели на президента Доналд Тръмп.

Резултатът бележи забавяне спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато растежът бе 2,1 процента, и е най-слабият от една година.

Преразглеждането до годишен темп от 1,2 процента отразява нови по-силни данни за потребителските разходи, бизнес инвестициите и харчовете на местната власт.

Разходите за потребление са нараснали с 0,6 на сто, което все още е скромен резултат (най-слаб от 2009 година), но динамиката е над първоначално отчетената (+0,3 на сто).

Новата оценка показва, че и инвестициите на предприятията са били по-големи (+4,8 на сто).

Държавните разходи пък не са толкова негативни, колкото бе първоначално изчислено, свивайки се с 1,1 на сто, вместо с 1,7 на сто.

Износът (+5,8 на сто), както и вносът (+3,8 на сто), който е разход за брутния вътрешен продукт, бележат растеж.