По думите му цените у нас дори ще се понижат, защото конкуренцията ще се увеличи. Станчев смята, че в българската икономика има редица проблеми, които трябва да бъдат решени по пътя към Еврозоната.

„В момента съотношението на българските цени към европейските и на българските доходи към европейските е относително неизгодно. Цените са някъде около 55% от равнището на средноевропейските, а пък доходите са около 50%, т.е. цените са така или иначе малко по-високи поради вътрешни проблеми. Ниските доходи не са проблем, тъй като България е страната, където доходите растат най-бързо в ЕС. Това се забелязва още през 2004 година и това са реални доходи, според статистката на ЕС и на Евростат, коментира пред "Фокус" Станчев.

Онова, което е проблем, е закостенялостта на пазара на труда. Това ще пречи на изравняването на позициите и на конкурентните предимства на българската икономика с европейската и специално тази в Еврозоната. В тази насока има много лоши идеи за промени в Кодекса на труда, които допълнително закостеняват пазара на труда и ще намалят равнищата на заетост, добави експертът.

Станчев допълни, че вътрешнополитическите проблеми у нас са по-голямата пречка по пътя на България към „чакалнята“, а след това и приемането на еврото.

"Отлагането или забавянето на процеса не е проблем", допълни икономистът.