Френският кодекс на труда е с обем 3000 страници и освен въпроси като трудови преговори и процедури за уволнение регулира например ходенето до тоалетна и размерите на прозорците в работните помещения, уточнява Блумбърг., цитирана от БТА.

Десетина дни, след като встъпи в длъжност, Макрон и неговият министър на труда  Мюриел Пенико започват поредица срещи с френските синдикати и бизнес организации, за да установят дали има обща позиция за "прочистването" на крайно усложненото трудово законодателство и евентуално - заплатите да могат да се договарят от отделните компании вместо да се определят с браншови споразумения.

Нови законодателни мерки обаче не се очакват преди парламентарните избори през юни.

Тези проблеми пречат на плановете на френските президенти от поне две десетилетия, тъй като могъщите синдикати се противопоставят на опитите да бъде намалена защитата на членовете им.

Макрон обаче отбеляза, че постигането на по-гъвкав трудов пазар ще има особено значение в стратегията му за стимулиране на икономическия растеж, дългосрочно сдържане на популизма и бързо спечелване на доверието на германското правителство.

Като министър на икономиката при президента Франсоа Оланд Макрон допринесе за разработване на закон за намаляване на обезщетенията при прекъсване на трудов договор и улесняване на компаниите да уволняват работници при криза.

Законът обаче бе смекчен след протести на профсъюзите и в крайна сметка Макрон напусна правителството през август 2016 година, за да създаде собствено политическо движение.

Макрон отбеляза по-рано, че планира да обсъди трудовото законодателство със синдикални и бизнес лидери, но след това ще наложи разработените законови регулации с указ, за да избегне дебати и поправки в парламента.

Ръководителят на най-големия френски синдикат - Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), Лоран Берже е предупредил президента Еманюел Макрон да не се опитва да прокара плановете си за реформи на трудовия пазар това лято.

След разговорите в Елисейския дворец Берже посочи, че е призовал държавния глава да предвиди повече време за дискусии и да не се опитва бързо да въведе реформите с указ през лятото - стратегия, за която Макрон намекна, че може да следва.

Филип Мартинес, ръководителят на втория по големина синдикат - Общата конфедерация на труда (CGT), който малко по-късно излезе след отделна среща с президента, отбеляза, че държавният глава изглежда готов да си остави повече време от първоначално планираното.

Графикът изглежда се е променил, каза лидерът на войнствения синдикат, който миналата година протестира със седмици срещу трудови реформи на бившия президент Франсоа Оланд.