Доминираният от републиканците Конгрес на САЩ трябва да прецени дали да подкрепи плановете за орязване на разходите по програми за здравеопазване и хранително подпомагане за бедните, докато Белият дом продължава да следва целите си за намаляване на данъците и свиване на бюджетния дефицит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът Тръмп предлага редица съкращения в политически деликатни области с първия си пълен проектобюджет за фискалната година, започваща на 1 октомври, който е на стойност 4,1 трлн. долара.

Някои анализатори очакват проектът да бъде отхвърлен от законодателите, които разработват собствени бюджетни планове.

Държавният глава ще пропусне представянето на проектобюджета, тъй като е на първата си официална обиколка в чужбина до края на седмицата.

Администрацията му ще поиска Конгресът да одобри бюджетни икономии от 3,6 млрд. долара за 10 години, чрез които до края на десетилетието да бъде постигнат балансиран бюджет. Това сочат основните положения от бюджетния план, които късно снощи бяха оповестени пред медии, преди официалното представяне в Конгреса днес.

Съкращения за над 800 млрд. д. се предвиждат по програмата "Медикейд" за здравно осигуряване на бедните, а за 192 млрд. д. - по програмата за подпомагане с купони за храна. Планира се също намаляване на подкрепата за фермерите, налагане на потребителска такса за инспекцията на месни продукти и продажба на половината петролни резерви на страната.

Бюджетите на повечето държавни учреждения ще бъдат свити, особено на Държавния департамент и Агенцията за опазване на околната среда, макар някои да получават повече средства, най-вече Пентагонът. Предвидена и е първоначална сума за започване на строителството на стена по границата с Мексико, което бе сред основните предизборни обещания на Тръмп.

Планът включва също схема за 25 млрд. долара, която да позволи на родителите шестседмично платено майчинство след раждане или осиновяване на дете и 200 млрд. долара за насърчаване на щатските и общински власти да увеличат разходите за пътища, мостове, летища и други инфраструктурни обекти.

Проектобюджетът на Тръмп е разработен при прогноза, че до края на мандата му икономическият растеж ще се ускори до 3 процента, макар Бюджетната служба на Конгреса да предвижда далеч по-скромния растеж от 1,9 процента за същия период.

Републиканци и демократи обаче се противопоставят на предложенията на Тръмп за свиване на бюджета за национални агенции и помощи за чужбина с 10 процента и на орязването с 1,7 трлн. долара за идното десетилетие на основни правителствени програми за социално подпомагане.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че единствената добра новина за проектобюджета е, че той ще бъде категорично отхвърлен от сенатори и от двете партии.