На състоялата се церемония по награждаване на победителите в 10-ото юбилейно издание на проекта "Най-добрият град за живеене в България" за 2016 г. , зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев е връчил приза на зам.-кмета на Банско Асен Кирицов.

От името на кмета Георги Икономов, на цялата общинска администрация и жителите на общината той е благодарил за високото отличие. По думите на заместник-кмета то идва в момент, в който общини, бизнес, държавни администрации и институции са затруднени финансово.

"Министерството на финансите поддържа една цялостна система от показатели, критерии, правим непрекъснато анализи - тримесечно и годишно, в резултат на което имаме обективната възможност да подредим по правилния ред общините, които подобряват своята финансова самостоятелност и устойчивост", е заявил заместник-министърът Кирил Ананиев, цитиран в съобщението.

Според него, като се сравняват критериите на авторите на проучването с тези на министерството, наистина Банско заслужава да приеме този приз, тази награда за финансово устойчив град.

"За първото тримесечие на тази година община Банско е реализирала 3 700 000 лв. собствени приходи, като тази тенденция ще се задълбочава, като се увеличават тези собствени приходи, е посочил Ананиев. Тези 3 700 000 лв. представляват около 33 процента от годишната задача, която те са си поставили, която със сигурност ще бъде преизпълнена. През 2015, 2016 и първото тримесечие на 2017 г. нямат реализирани задължения, просрочия, които да трябва да се издължават към доставчици и други организации", е изтъкнал финансовият заместник-министър.

Мога да пожелая на ръководството на община Банско да се гордее с тази награда, е добавил той.

"Тя е една оценка както за ръководството, така и за администрацията на общината. Нека хората на Банско, гостите на Банско, независимо дали са българи или чужденци, да се радват на прекрасната природа, да пазят прекрасната планина, като всичко това се забелязва от българската общественост и разбира се от финансовия сектор", е заявил още Кирил Ананиев, призовавайки бизнесът да продължава да инвестира в българските градове, за да може с всяка изминала година да се увеличава броят на градовете, които ще кандидатстват за тези призови места.