Американският автомобилостроителен концерн Форд (Ford), потвърди, че досегашният главен изпълнителен директор и президент Марк Фийлдс напуска и ще бъде сменен от Джим Хакет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фийлдс пое управлението на Форд точно преди три години и започна активно да изпълнява стратегия за разработване на коли без шофьори. Само че след години на нарастване американският пазар на коли в момента преживява трусове и печалбите на Форд спаднаха с близо 40 на сто през 2016 година, подкопавайки доверието на инвеститорите.

Форд, който има 114-годишна история, уточни, че 56-годишният Фийлдс е работил в компанията 28 години. Неговият приемник Джим Хакет влиза в борда на Форд през 2013 година.

Миналата седмица Форд обяви, че съкращава 1400 работни места в Северна Америка и Азия,за да направи икономии и да увеличи рентабилността си.

Компанията дава работа на 202 000 души при пълна и частична заетост.

Акциите на Форд са изгубили над една трета от стойността си, откакто Фийлдс стана главен изпълнителен директор на компанията през 2014 година.

Производителят на електрически коли Тесла (Tesla Inc.) неотдавна изпревари Форд по пазарна капитализация въпреки, че продава много по-малко автомобили.