Промените в Закона за храните биха създали условия за облагодетелстване на определени сектори и кръгове, но няма да се отразят на трапезата ни, коментира в предаването “12+3“ бившият министър на земеделието Мирослав Найденов, който е председател на Съюза за стопанска инициатива. Визирайки предлаганите от БСП промени в защита на българското производство, той изтъкна:Такива идеи назад във времето е имало доста. Идеята звучи добре, но донякъде граничи с популизъм, защото технически това, което се предлага, трудно би се изпълнило, още по-трудно би се контролирало. Много трудно може с проценти да се фиксира колко ще бъде българското и колко вносното. Трябва задължително да отчетем, че в България има и сезонност – по отношение на плодове, на зеленчуци, агнешкото също е сезонно в България, отбеляза Найденов и добави: Ясно е на всички, че живеем не в планова, а в пазарна икономика. Няма как да наложиш определен протекционизъм по отношение на определени продукти. Пазарът не търпи определени ниши. Найденов даде пример с въведения по времето, когато той беше министър, стандарт „Стара планина“, след чието въвеждане през първите месеци е имало голямо търсене, но впоследствие то се е свило, а потребителите са се върнали към по-евтините продукти.Мирослав Найденов е песимист, че законово може да се наложи подобна регулация на пазара и по думите му - тя не би издържала. Вместо това трябва да се стимулира българското производство, смята той.Това е един изключително лицемерен законопроект. Никой до момента не е направил анализ каква част от тези стоки в магазините в момента са български. Масовата продукция в супермаркетите е българска, посочи пред “Хоризонт“ икономистът Николай Вълканов. По думите му, над 70 на сто от предлаганите в големите вериги млечни продукти са родно производство, а за прясното пилешко месо процентът е над 90. Виното и спиртните напитки са минимум 75%, допълни Вълканов:Може би точно тук е скрит основният стимул в този законопроект, всъщност изобщо не е за храните. По-скоро е лобистки закон за налагане на местни производства вина и спиртни напитки. Вълканов обърна внимание на факта, че за производството на огромна част от колбасите се ползва вносна суровина – например при говеждото и голяма част от свинското, и призова този парадокс да се изчисти.При производството на зеленчуци и плодове е другото разковниче, посочи Вълканов: Докато не решим фундаменталните проблеми на нашето селско стопанство, каквито и административни мерки да вкарваме в хранителната верига, те няма да доведат до никакъв резултат, освен до много лош резултат за крайните потребители, които директно ще бъдат ударени по джоба и чийто потребителски избор ще бъде ограничен.  Двете мнения чуйте от звуковия файл.