Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България, коментират от "Нове холдинг".

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата.

Плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година.

Според "Капитал" прехвърлянето е вписано в Имотния регистър на 5 май, а стойността на продажбата е 33.9 млн. лв. Пак оттам става ясно, че и след смяната в собствеността Българската телекомуникационна компания (БТК) остава наемател в сградата поне до края на 2019 г..

Дружеството е създадено в края на март тази година с капитал от 36 млн. лв. Адресната регистрация е на "Московска" 43, където се намира и "Нове холдинг", а едноличен собственик на капитала е "Ню геймс". Тя е една от трите компании, които оперират на пазара на лотарийни билети в България под името "Национална лотария". На пазара за 320 млн. лв. дружеството е лидер по приходи.

Телефонната палата е сред знаковите сгради в центъра на София. Завършена е през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов и към момента е със статут на паметник на архитектурата. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м, а разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Сделката е с посредничеството на консултантската компания за бизнес имоти "Фортон" (Forton) като от там посочват, че имотът бе продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК. Договорът за продажба е подписан с участника, предложил най-висока цена като кандидатите са били предимно български дружества.