Това се посочва в стратегически анализ (The CEE Banking Outlook) за Югоизточна Европа, представен на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се провежда в Кипър.

Икономическата среда в Централна и Източна Европа е добра - за първи път тази година след кризата от 2008-2009 г. се очаква брутният вътрешен продукт в повечето страни от региона да има стабилен темп на растеж (с и над 3 процента), отчитат банковите експерти.

Според анализа, банковият сектор в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е по-доходен в сравнение с този в Западна Европа. 2017 е първата година, през която банковия сектор отчита растеж във всички страни от региона, пише в документа.

Очаква се цифровото банкиране да има все по-голяма роля сред услугите, предлагани за хората и бизнеса в региона. Повечето държави от Централна и Източна Европа имат относително висока степен на цифровизация и постепенно догонват най-напредналите в ЕС. Засега България изостава значително в използването на дигиталните услуги. Потребителите, които използват интернет банкиране, са под 10 процента, като се очаква процентът да расте.

Експертите отчитат още спад на лошите кредити и на цената на риска при отпусканите заеми. Печалбата на банките в региона се увеличи значително през изминалата година, подкрепена от еднократни фактори. През текущата година се очаква печалбите на банките да са по-малки и показателят да остане без значителна промяна през 2018 година.

Макроикономическият сценарий за България отчита по-добра средносрочна перспектива за икономиката след изборите през пролетта. Според експертите резултатите от изборите са възможност за изпълнение на политики, които в по-голяма степен подкрепят растежа на икономиката в страната.