Това показват данни от анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2017 г. на консултантската компания за имоти от най-висок клас, цитирани от БТА.

След връщането на купувачите на луксозни къщи на пазара, в близките месеци се очакват нови сделки над 1 млн. евро. Икономическото оживление, подобряващите се условия за кредитиране и превръщането на София в по-разпознаваема туристическа дестинация са факторите, които в най-голяма степен повлияват пазара на луксозни имоти през първото тримесечие на годината, смятат анализаторите на компанията.

Търсенето на луксозни имоти остава предимно за жилищни нужди, но покупките с инвестиционна цел набират скорост. Данните на компанията показват, че такива са около 30 на сто от сделките с луксозни имоти.

При липсата на добри инвестиционни алтернативи жилищните имоти и в частност луксозният клас се разглеждат от много купувачи като добра възможност за защита на спестяванията им.

Продължаващият плавен ръст на цените също дава сигурност, че моментът е подходящ за покупка, а ограниченото предлагане, особено в сегмента на новото строителство, е стимул за бързи решения при наличие на подходяща оферта.

В анализа се посочва, че тези ефекти се подсилват и от все по-добрата разпознаваемост на София като дестинация за уикенд и градски туризъм благодарение на ръста на нискотарифните полети. В тази връзка от компанията вече идентифицират нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар.

Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 - 6 на сто. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура.

"Този тип настаняване е много популярен в Европа, докато на нашия пазар все още е слабо развит. По тази причина и предлагането на подобни имоти е ограничено, но ние виждаме потенциал и възможност за добра доходност", коментира Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.