Това каза служебният социален министър Гълъб Донев при откриването на едноседмичната кампания на КТ "Подкрепа" за отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа - 28 април, в Южния парк, съобщава БТА.

Гълъб Донев посочи, че на работното място и при изпълнение на служебните ангажименти през 2016 г. са регистрирани 71 смъртни трудови злополуки, а 17 са се случили при отиване или връщане от работа.

За последните десет години с над 1300 са намалели трудовите злополуки, като през 2016 г. те са 2257.

По думите на Гълъб Донев всяка година се хвалим, че броят на трудовите злополуки намалява, но статистиката е все още тъжна и показва, че правителство, работодатели и синдикати са задължени да работят заедно, за да изведат превенцията за безопасни и здравословни условия на труд на първо място и да осигурят, че всеки работник, тръгвайки сутрин на работа, ще се върне вечерта при семейството си.

В света два милиона годишно са трудовите злополуки, а над 160 млн. души всяка година се разболяват от професионални заболявания, каза Донев. В края на всеки работен ден един милион работници са жертва на трудови злополуки в света.

Министърът припомни, че ведомството управлява няколко инструмента, с които да се гарантира, че във всички български предприятия има мерки и програми за подобряване на условията, а Фонд "Условия на труд" ежегодно финансира проекти за подобряване условията на труд и минимизирането на професионалните заболявания, а по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се отделят 80 милиона лева за програми по схемата "Безопасни условия на труд".

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова посочи, че професионалните заболявания са тези, които отнемат в пъти повече животи от смъртните трудови злополуки. Ако всяка година в резултат на трудови злополуки загиват около 350 000 души в света, то от професионални заболявания умират около два милиона души, каза Михайлова. Според нея държавата ни е в огромен дълг към професионалните болести.

Михайлова смята, че е от голямо значение държавите да анализират и обобщават коректни данни за безопасността и здравето при работа, затова проект на ГИТ предвижда в края на следващата година да бъдат категоризирани предприятията по степен на риск и приоритетно да се проверяват най-рисковите. Тя призова и работодателите, и работниците да осъзнаят, че отговорността е обща - от бизнеса да обучават работниците и да не възприемат контрола като излишна административна тежест, а инвестициите в безопасност като безсмислени, а работниците да осъзнаят, че спазването на правила няма да им направи времето за изпълнение на задължения повече, а ще им гарантира живота.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че национално представителните работодатели са единодушни, че не проявяват толерантност към всеки работодател, който не спазва изискванията за хигиена и безопасност на труда. Той посочи, че БТПП всяка година организира обучения със стотици фирми, с всички председатели на регионални структури за безопасност при работа.

По време на събитието бяха посадени 88 дървета, колкото са загиналите миналата година. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че това е единственото място в града, където иска да има по-малко дръвчета.