Това заяви днес Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Миналата година Русия отдели за военни разходи 69,2 милиарда долара - с 5,9 на сто повече, отколкото през 2015 година. Това представлява 5,3 процента от нейния БВП, нещо невиждано от разпадането на Съветския съюз преди четвърт век, подчертава авторитетната институция в бранша.

"Това вдигане на разходите и тежко бреме за икономиката се отразява зле на руската икономика в сегашния деликатен за нея момент поради ниските цени на горивата и икономическите санкции, наложени от 2014 г." от Запада във връзка с украинския конфликт, коментира СИПРИ в своя анализ.

Саудитска Арабия - с трети по големина военен бюджет през 2015 г., миналата година отново е слязла на четвърта позиция. Разходите й за отбрана са спаднали с 30 на сто, на 63,7 милиарда долара "независимо от продължаващото й участие в регионални конфликти", отбелязва институтът.

"Спадът в доходите от петрола и стопанските проблеми, съпровождащи курсовия спад, принудиха много страни износителки на петрол да свият военните си разходи", изтъква Нан Тян, експерт от СИПРИ.

На първо място остава военният бюджет на САЩ, увеличен през 2016 г. с 1,7 процента - на 611 милиарда долара. Следва Китай с 215 милиарда - увеличение с 5,4 процента, не тъй съществено, както през предходните години.

Новият президент Доналд Тръмп направи армията свой приоритет в бюджетната сфера. И вече показа, че без колебания ще употребява сила, като обстреля през април въздушна база в Сирия и бомбардира позиции на "Ислямска държава" в Афганистан. Той отправи заплаха и към Северна Корея, отбелязва агенцията.

Според СИПРИ повишаването на американските военни разходи през 2016 г. "бележи може би края на една тенденция към спад", формирана през управлението на Барак Обама поради стремеж към бюджетни икономии и благодарение на изтеглянето на войскови контингенти от Афганистан и Ирак.

Но "бъдещото движение на разходите остава несигурно с оглед променливата политическа ситуация в САЩ", отбелязва Од Фльорант, която ръководи програмата за изследване на въоръженията и военните разходи. Западна Европа, подложена на ред терористични нападения от 2015 г. насам и критикувана от Доналд Тръмп заради недостатъчните й според него вноски в бюджета на НАТО, увеличава военните си бюджети вече втора година поред - с 2,6 на сто.

Почти наравно с Индия, която държи петото място, Франция е на шеста позиция по обем на разходите за отбрана с 55,7 милиарда долара, преди Великобритания с 48,3 милиарда.

В Централна и Източна Европа се усеща тенденция към превъоръжаване, особено в балтийските страни. Това "отчасти може да се припише на схващането, че Русия представлява по-голяма заплаха", констатира Симон Веземан, учен от СИПРИ. Общият бюджет за военни нужди на европейските членки на НАТО надхвърля близо четири пъти този на Русия, допълва АФП.