В заключителното комюнике от пролетните срещи на МВФ думата "протекционизъм" липсва, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Потвърждаваме ангажимента си да избягваме политики, съсредоточени върху собствените интереси, и да запазим световната финансова стабилност", се посочва в документа. Страните обещават да се въздържат от конкурентно обезценяване на валутите и да не използват валутните курсове за конкурентни предимства.

Те се ангажират също да работят заедно за намаляване на прекомерните световни дисбаланси, следвайки подходяща политика, както и да засилят приноса на търговията за икономиките си.

Комюникето до голяма степен следва формулировките от изявлението на Г-20 след срещата в Баден-Баден, Германия, миналия месец, където финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че обещанията за борба с протекционизма вече не са актуални.

Централният банкер на Мексико Агустин Карстенс омаловажи редакцията на документа, заявявайки, че думата "протекционизъм" е относителна. "Използването на думата "протекционизъм" е много неопределено", каза той. По думите му министрите, участващи в управителния съвет на МВФ, са единодушни за значимостта на търговията за растежа и за необходимостта да се осигурят единни правила за всички в международната търговия. Крайната цел е да извлечем ползи от търговията. Това никой не го отрича, подчертава Карстенс, който председателства 189-членния съвет.

В заключителното комюнике се посочва също, че макар световната икономическо възстановяване да се ускорява, растежът все още е умерен и МВФ предупреждава за наличието на засилена политическа несигурност.