Кредитният рейтинг на Италия е понижен до степен BBB (лат. букви) от BBB+ (лат. букви) със стабилна перспектива, обяви днес международната рейтингова агенция Фич (Fitch), цитирана от ДПА и БТА.

Като причини за решението си агенцията посочи държавния дълг на страната, слабия растеж, кризата в банковия сектор и непредвидимата политика.

След понижението суверенните облигации на Италия са само няколко степени над неинвестиционния рейтинг, т. нар. категория "боклук".

Третата по големина икономика в еврозоната има държавен дълг, равняващ се на над 132 процента от брутния вътрешен продукт спрямо лимита от 60 процента, предвиден от европейските правила.

Италия е в икономическа стагнация от 2000 година. През декември миналата година избирателите отхвърлиха на референдум реформи, чиято цел бе да модернизират политическите институции, а правителството трябваше да се намеси и да спаси банка Монте дей Паски ди Сиена (Monte dei Paschi di Siena - MPS).

Антисистемното опозиционно движение "Пет звезди" в момента е начело в социологическите проучвания преди изборите, които трябва да се проведат в началото на 2018 година.

Фич посочи, че е обезпокоена от по-високият риск да има слабо или нестабилно правителство или от това популистки и евроскептични партии да окажат влияние върху политиката, което може да потисне политическото желание за реформи, да засили натиска за по-щедра бюджетна политика и да се отрази на инвеститорското доверие.

Между декември и януари кредитният рейтинг на Италия вече бе понижен от други две агенции - Мудис (Moody's) и Ди Би Ар Ес (DBRS).

Стандарт енд Пуърс (Standard&Poor's) през декември 2014 г. намали италианския рейтинг до ВВВ-, което е последната степен в класацията на агенцията над категория "боклук", припомня ДПА.