Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев, цитиран от "Фокус".

Увеличаване на минималната пенсия на 300 лева щеше да струва над 1,5 млрд. лева. Това е сума, която няма откъде да дойде. Сметката пък показва, че ако само се увеличат минималните пенсии, това означава годишно тежест на бюджета допълнително с 282 млн. лева годишно, тъй като са ниски задължителните осигурителни вноски, каза Дуранкев.

Според него, ако се индексират при 200 лева минимална пенсия и останалите пенсии със същия процент, то допълнително трябват годишно 1 млрд. 768 млн. лева и това ще нараства през следващите години.

По думите му бюджетът или ще трябва да търси някакви нови външни източници, или ще трябва да се чака някакво чудо, тъй като се обещава и повишение на работни заплати, средни работни заплати и минимални работни заплати.

Обещава се рязко увеличение на заплатите на учителите, обещава се армията да бъде много по-добре въоръжена, т.е ще се окаже, че обещанията в един сравнително кратък срок комплексно са неизпълними", каза още икономистът.

Проф. Боян Дуранкев каза още, че по всяка вероятност ще се наложи актуализация на бюджета за тази година. Според него вместо да се преизчисляват пенсиите, може да се преразгледат осигурителните вноски и максималните осигурителни доходи.