Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и вероятен финансов министър Владислав Горанов във връзка с предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии на база средноосигурителния доход от 2013 г..

„Това предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от МС“, каза Горанов, цитиран от "Фокус".

По думите му подобно предложение не стои в контекста на пенсионния модел.

Горанов все пак каза, че от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП. По думите му преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена.

Горанов изрази съмнение, че тази цена може да бъде платена.

„Неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно предложение“, коментира Владислав Горанов.

От бъдещата коалиция ГЕРБ-ОП обещаха да увеличат минималните пенсии на 180 лв. от 1 юли тази година и на 200 лв. от 1 октомври. За останалите пенсии също се предвиждало увеличение, но то щяло да бъде ясно при обсъждането на бюджета за 2018 г.

За тази година е предвидено увеличение на пенсиите с 2.6% от 1 юли.