Състоянието му се оценява на 18,4 милиарда долара, съобщи руското издание на американското сп."Форбс", цитирано от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Според изданието 61-годишният Михелсон е увеличил богатството си с 4 милиарда долара за година, което го поставя начело на класацията за тази година на 200-те най-богати руски бизнесмени. Освен дял в Новатек, втория по големина производител на газ в Русия след Газпром, Михелсон притежава и дял в нефтохимичната компания Сибур (Sibur).

Сред първите пет най-богати руснаци се нареждат собственикът на компанията за стомана Северстал 51-годишният Алексей Мордашов (17,5 милиарда долара), председателят на съвета на друга компания за стомана НЛМК Владимир Лисин (16,1 милиарда долара), акционерът в Новатек Генадий Тимченко (16 милиарда долара) и основателят на Ю Ес Ем холдинг (USM Holding) Алишер Усманов (15,2 милиарда долара).

Общото състояние на 200-те най-богати руснаци се е увеличило до 460 милиарда долара, което е със 100 милиарда повече спрямо година по-рано. Броят на доларовите милиардери е скочил от 77 на 96 . Увеличението се дължи на укрепването на рублата спрямо долара, както и на благоприятните условия на пазара на суровини, преди всичко растежа на цената на стоманата.

Михаил Фридман, съосновател на Алфа Банк, е минал от втора позиция миналата година на седмо място тази година, отбелязва "Форбс".