В същото време стабилността на сектора все още е подкопана от слабите, неконкурентоспособни банки, обяви днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА и БТА.

В най-новия си доклад за глобалната финансова стабилност институцията отбелязва, че обозримият икономически растеж няма да бъде достатъчен, за да изкара на печалба "трайно слабите банки" в региона.

Банките с дейност в една единствена държава са особено уязвими, когато вътрешната икономика е слаба. Близо три четвърти от тези банки в Европа имаха слаби печалби миналата година, посочва МВФ.

Фондът очаква 1,7 процента растеж в еврозоната тази година, подобен на миналогодишния, и забавяне до 1,6 процента през 2018 година.

Европейският банков сектор остава обременен от "свръхбанкиране", според експертите на вашингтонската институция. В отделните държави проблемът е изразен в различна степен и включва банкови системи с баланси, които са "големи, съотнесени към икономиката", твърде много слаби банки или непечеливши сектори с твърде много сегменти и твърде малко консолидация.

Макар да се взимат мерки за рентабилността, нужен е още напредък в намаляването на свръхбанкирането в страните с най-големи предизвикателства, се заключава в доклада.

Авторите предупреждават, че комбинацията от слаби печалби, липса на достъп до частен капитал и голямо бреме от лоши дългове възпрепятства възстановяването и може наново да предизвика рискове за системата.