Според публикация на в. "Телеграф" Джин Йон Ким е казал, че все още няма решение и че един такъв въпрос за заем на Гърция ще предизвика оживен дебат в управителния съвет на Световната банка, съобщава БТА.

В статията на "Телеграф" се посочвало, че Гърция плаща от 2012 г. на Световната банка за предоставяне на консултански услуги по редица въпроси, като младежката безработица, публичните финанси и подобряването на конкурентноспособността на страната.

От Лондон президентът на банката нарекъл преждевременно участието на институцията в евентуално кредитиране на Гърция, а дебатите по него не можели да започнат преди да се изясни финансирането на Атина от европейските й кредитори за траншовете по техните заеми през лятото.

Джим Йон Ким пояснил, че заем на Гърция би бил "една различна стъпка за банката" и добавил, че подобно нещо ще изисква подкрепата на членовете на управителния съвет на банката, като Великобритания, САЩ и Зимбабве.

Той обаче казал, че Световната банка ще продължи да си сътрудничи с Атина по редица програми, които са в ход. Трябвало да стане ясно, че евентуален заем за Гърция не може да надхвърля един милиард евро, посочил още банкерът.