Доклад на Фед от 7-и април отчита, че общият размер на непогасените “револвиращи“ кредити (предимно от наличните кредитни карти) е достигнал в края на миналата година 1 трлн. долара, след което са е понижил слабо през януари, преди отново да нарасне през февруари над този размер с 4 млрд. долара, съобщава БНР.

Задълженията по кредитните карти се увеличават бързо, но на този етап просрочията са все още много ниски, посочи старши анализаторът на сайта CreditCard.com Мат Шулц, цитиран от финансовото издание Barron's online.

Шулц също така очаква нивото на просрочие да започне да нараства с оглед на повишаването на дълговите нива и на лихвените ставки. Дългът на кредитните карти на американците почти сигурно ще достигне най-високите си нива на по-късен етап през тази година и ще продължи да нараства след това, коментира той.

Очакваното по-нататъшно увеличаване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв през следващите две години ще направи още по-важно от обичайното съсредоточаването върху разплащането на дълговете по кредитните карти, допълни Шулц.

Лица, които изпитват затруднения по плащанията си с кредитните карти, могат да опитат да прехвърлят финансовите си баланси към нови кредитни карти. Свидетели сме на оферти за нулеви лихвени проценти за период от 21 месеца и това може да има огромно влияние върху способността да покривате своите задължения, отбеляза старшият анализатор на сайта CreditCard.

Междувременно Федералният резерв на Ню Йорк отбеляза в свой февруарски доклад, че делът на студентски заеми с просрочие над 90 дни се е увеличил до 11,2%, докато сериозно просрочени дългове по кредитни карти остава на относително ниско ниво от 7,1 на сто.

В същото време нивото на просрочие по заемите за автомобили е от 3,8%, а при ипотечните кредити - на ниво от едва 1,6 на сто.