По-късно този ръст се сви, тъй като изглежда няма непосредствена заплаха за предлагането на петрол, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

По думите на президента на САЩ Доналд Тръмп той е разпоредил ударите по базата, откъдето е била осъществена атаката с химическо оръжие по-рано тази седмица. Той добави още, че е действал срещу президента на Сирия Башар ал Асад в интерес на националната сигурност на Америка.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,26% до 52,35 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст в цената си от 1,13% до 55,51 долара за барел към 9:50 часа българско време.

По-рано Брентът скочи до 56,08 долара за барел, а WTI – до 52,94 долара за барел. И за двата бенчмаркови сорта достигнаха това бяха най-високите нива от началото на март.

Сирия има ограничен петролен добив, но географското й разположение в Близкия изток и съюзите й с големи петролни производители повдигат опасения, че потенциално разрастване на конфликта може да доведе до смущения на доставките.

Ударите изненадаха глобалните пазари. Петролът скочи, както и активите убежища като златото, а на фондовите пазари в САЩ имаше спадове. Доларът поевтиня.

„Извън сектора на енергетиката инвеститорите се насочват към защитени позиции, най-вече компании за комунални услуги и златодобивни предприятия“, казва Гари Хъкстабъл от австралийската консултантска компания Atlantic Pacific Securities.