Двете компании са основни доставчици на пестициди за европейския пазар, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Така ще бъде създаден гигант с пазарна капитализация от 130 милиарда долара, посочва Франс прес.

Планът е обединението в сделка за 62 милиарда долара да бъде последвано от разделяне на три отделни, публично търгувани компании, които да се занимават със земеделие, материалознание и производство и продажба на специализирани продукти, посочва Асошиейтед прес.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от ДПА и ТАСС, уточни, че дадената зелена светлина зависи от продажбата на значителни части от глобалния бизнес на ДюПон с пестициди, включително филиала за изследователска и развойна дейност.

"Пестицидите са продукти, които са от значение за фермерите, потребителите и околната среда. Нуждаем се от ефективна конкуренция в този сектор, така че компаниите да бъдат подтиквани да разработват продукти, които са все по-безопасни за хората и по-добри за околната среда", каза Вестагер.

Дау и ДюПон оповестиха плановете си да се слеят в края на 2015 година, припомня ДПА. Заедно те имат близо 110 000 служители.

След съобщението ЕК започна да разглежда случая поради опасения, че обединението би могло да ограничи конкуренцията в цените и избора на редица пазари на пестициди, както и да намали иновациите. Американските власти все още проучват предложеното сливане, допълва АП.