Около това становище се обединили участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката, съобщиха от ведомството.

Присъстващите са били единни, че заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра.

За проблема алармираха преди време работодателите и настояха държавата да се ангажира със случая. Според тях изискванията няма да могат да изпълнят още няколко държави в ЕС.

По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, е съобщил заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков.

Във връзка с подготвяните нови емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, България ще поиска среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Канете.

Отделно е информиран и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Българската позиция е подкрепена на международно равнище и от Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL.

Целта е международната общност на най-високо равнище да бъде запозната с българските аргументи срещу одобряването на рестрикциите и, по възможност, да бъдат приети отделни ставки за България и други страни, които аргументирано ще се присъединят към нашата позиция.