Тръмп не успя да прокара в Конгреса на САЩ законопроект за здравна реформа на мястото на досегашната "Обамакеър", съобщи БНР. Това засили инвеститорските опасения, че той може да не успее да осъществи поетите в предизборната кампания обещания за данъчни реформи (намаляване на данъчната тежест) и ангажиментите за огромни по размер инвестиции в инфраструктура, които да допринесат за ускоряване на растежа на водещата световна икономика.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в началото на днешната търговия с 0,2% към двумесечно дъно от 99,16 долара - най-ниско негово ниво от 2-ри февруари, след като в началото на януари доларовият индекс нарасна до 14-годишен от близо 104,00 пункта с оглед на очакванията за значителни стимулиращи икономиката на САЩ мерки по време на управлението на Тръмп.

Съмненията относно успеха на бъдещата икономическа политика на президента на САЩ спомогнаха и за понижение на американските фондови индекси в края на петъчната търговия към шест седмични дъни, отстъпвайки от рекордните върхове, достигнати в началото на март.

В началото на днешната европейска търговия доларът се понижава с около 1% към 4-месечно дъно от 110,15 японски йени, заличавайки всички свои печалби, които бяха в сила след победата на Тръмп на президентските избори през миналия ноември (най-ниско ниво от 18-и ноември 2016-а година насам).

В същото време еврото поскъпва с 0,62% към тримесечен връх от 1,0869 долара - непосредствено под бивш важен връх от 8-и декември 2016-а година около 1,0873 нивото.

Единната европейска валута намира допълнителна подкрепа и от проведените през уикенда избори в малкия германски регион Саарланд, които бяха спечелени повече от убедително от християндемократите на канцлера Меркел (с 40,1% спрямо 35,2% гласували за тях на предходните избори през 2012-а година) спрямо Социалдемократическата партия (спечелила 30,1% от общия вот спрямо 30,6% през 2012-а).

Този регионален вот е първият от трите гласувания на местно ниво преди важните парламентарни избори в Германия на 24-ти септември и представлява ранен индикатор за настройката на немските избиратели.