Варшава иска в ЕС да се отнасят сериозно към нейните интереси, заяви полският външен министър.

Според полския министър на външните работи Витолд Вашчиковски ЕС преди всичко извлича ползи от членството на неговата страна, каза той в интервю за германското списание "Шпигел", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"80 цента от всяко евро, което получаваме, се връща обратно на запад. Само Германия е продала в Полша стоки за 55 милиарда долара", заяви той.

"Разбираме, че влиянието и икономическият ни потенциал са по-малки, отколкото на Германия, но искаме да се отнасят сериозно към нашите интереси", каза Вашчиковски.

По думите му те в момента не се отчитат в ЕС, "например в енергийната политика, що се отнася до изграждането на газопровода Северен поток-2 или в областта на климатичните промени".

"Много от малките страни вече бяха принудени да изпитат на гърба си как се погазват интересите им, не само Полша го е преживявала", заяви Вашчиковски.

Министърът разкритикува решението на ЕС за председател на Европейския съвет да бъде назначен Доналд Туск.

По думите на Вашчиковски германският канцлер Ангела Меркел на практика е изпратила "политическа директива на другите държави членки", като е заявила в Бундестага, че би се радвала Туск да бъде преизбран.

За отношенията с Русия Вашчиковски каза: "Разбира се, ние сме за диалог с Москва, но, за съжаление, сме доста песимистични по отношение на резултатите от това".

Министърът се изказа и срещу "ЕС на различни скорости". По думите му различните скорости ще доведат до това, че ще се образува група на лидери, които ще господстват над останалите членове.