Дългогодишният съюзник на германския канцлер Ангела Меркел коментира в интервю, че ЕС има нужда от гъвкавост на фона на враждебността на популистите към идеята за трансфериране на повече правомощия към Брюксел, съобщава Financial Times, цитиран от Инвестор.

Шойбле отрича да е разочарован от избледняването на идеята за европейска федерализация, която той подкрепяше в продължение на десетилетия и която е залегнала в ангажиментите на ЕС за сближаване от 1983 г. Тонът на гласа му, обаче, ясно изразява съжалението му, още повече, когато посочва, че „идеята за федерация не се е изпарила, но за момента няма шанс да бъде реализирана“.

„Във всички или поне в повечето държави от ЕС няма широки мнозинства, които биха преотстъпили част от суверенитета си на Брюксел“, допълва той. Шоюбле казва още, че ЕС трябва да подобри междуправителствените си методи на действие.

В интервюто си германският финансов министър смаза и надеждите на южните и източни държави от ЕС, които смятат, че Германия трябва да отговори на популистките нападки срещу Съюза, като налее още пари в бюджета му.

„Германия определено има ползи от Съюза и с готовност стана нетен донор, но ние искаме да видим по-добри резултати“, коментира Волфганг Шойбле. „Трябва да говорим за нещата в правилния ред. На първо място, със съществуващия бюджет на ЕС може да бъде постигнато много повече“, казва той.

Лидерите на ЕС се събират в Рим тази събота, за да отбележат 60-годишния юбилей на блока. Очаква се политиците да възприемат „многоскоростен“ подход към бъдещето на блока и сътрудничеството между страните след напускането на Великобритания. Официално старт на Brexit ще бъде даден на 29 март.