Според РЦБ забавянето на инфлацията в страната е по-бързо от очакваното на фона на икономическото възстановяване, въпреки че рисковете все още остават високи, съобщи БНР.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната лихва до 9,75%, след като на предходните три заседания РЦБ остави лихвената ставка без промяна на ниво от 10,0%. В изявление след края на заседанието централните банкери отбелязаха, че понижението на инфлацията е надминало по сила техните прогнози, като в същото време инфлационните очаквания продължават да спадат, а икономическата активност да се възстановява.

Инфлационните рискове са спаднали леко, но въпреки това те остават високи, допълни Банката. При тези обстоятелства и предвид умерено затегнатата монетарна политика, целевото ниво за инфлация от 4 на сто ще бъде постигнато до края на 2017-а година, след което ще се запази на това ниво в бъдеще. Тъй като оценките за динамиката на инфлацията и за икономическото развитие не отговарят на досегашните прогнози,

Централната банка на Русия допуска възможността за постепенно по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент през следващите две тримесечия, се посочва в изявлението на РЦБ след края на днешното заседание. Банката прогнозира, че инфлацията в страната ще отслабне до 4% до края на тази година и ще остане в рамките на този целеви диапазон през 2018-а и 2019-а година. Трябва да се има предвид, че ценовият ръст през първите двадесет дни на месец март спадна рязко до 4,3 на сто спрямо повишение от 5 на сто през януари.

РЦБ отбеляза, че умерено затегната парична и лихвена политика ще позволи да се ограничи въздействието от повишението на цените и ще спомогне за поддържане на темпове на растеж на потребителските цени, които да са близки до 4 процентни пункта.

В същото време Банката отбеляза, че въпреки намалените рискове, че инфлацията няма да достигне целевото ниво около 4% до края на годината, те остават в сила в средносрочен план.