Габриел, вицеканцлер и председател на Германската социалдемократическа партия - по-малкия партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел - написа в Туитър:

"При следващите дебати за финансите на Европа бихме могли да направим нещо нечувано, а именно да дадем сигнал за готовност да плащаме повече", написал Габриел, цитиран от Ройтерс и БТА

При посещение в Гърция обаче той не спомена перспективата за повече помощ за затруднената страна. Именно това подразнило Шойбле.

В статия за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Зигмар Габриел, цитиран от Асошиейтед прес, също предложи страната му да плаща повече пари в Европейския съюз с аргумента, че инвестирането в Европа е "инвестиция в нашето собствено бъдеще". По думите му "всяко евро, което внасяме в бюджета на ЕС, ни се изплаща неколкократно, пряко или косвено". Той уточни, че някои партньори като Швеция и Холандия плащат в Евросъюза повече на глава от населението.

Шойбле, ветеран в Християндемократическия съюз на Меркел, заяви пред радио Дойчландфунк, че предложението на Габриел да се дават повече пари на ЕС и Гърция "е изцяло в грешната посока" и изпраща погрешно послание, допълва Ройтерс.

Според финансовия министър да се каже, че Германия трябва да предоставя повече пари на ЕС, не би решило проблема и би дало на страните грешния стимул. Той допълни, че проблемът в Европа, също като в Гърция, не са парите, а правилното им използване.