Увеличенията няма да бъдат толкова големи, колкото миналогодишните, но биха могли да стимулират частното потребление в най-голямата икономика в Европа, разчитаща все повече на разходите на домакинствата да движат растежа на фона на отслабването на износа, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

На 1 юли пенсиите в някогашната Западна Германия се повишават с 1,9 на сто, а в Източна Германия скачат с 3,6 на сто. Това ще намали разликата между двата региона, като пенсионерите на изток вече ще взимат 95,7 процента от това, което получават на запад, спрямо 94,1 процента в момента, посочва Асошиейтед прес.

Вдигането на пенсиите е свързано с възходящата тенденция при заплатите. През 2016-а реалните заплати в Германия са нараснали за трета поредна година - с 1,8 на сто, отчете днес Федералната статистическа служба (Дестатис), цитирана от ДПА.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,5 на сто миналата година. Проектозакон призовава до средата на 2024 година пенсиите в източната част на страната да достигнат нивото на получаваните пари в Западна Германия, припомня АП.