Те мотивираха действията си с изградената от банката обширна система за данъчни измами във Франция в началото на първото десетилетие на века, предаде АФП, цитиран от БТА.

В разпореждането си магистратите посочват, че групата Ю Би Ес трябва да бъде съдена за "незаконно привличане на банкови клиенти", както и за "пране на пари, утежнено от данъчни измами".

Френският й филиал е привлечен под отговорност за съучастничество, посочи източник, запознат с хода на разследването.

Магистратите разпоредиха освен това от работа да бъдат отстранени петима високопоставени служители на банката във Франция и Швейцария, сред които е и третият човек в Ю Би Ес АГ (UBS AG) Раул Вайл.

Има подозрения, че банковата група е привличала за клиенти богати французи през периода 2004 - 2012 година, за да ги убеди да си открият недекларирани сметки в Швейцария. За да се прикрият движенията по незаконните капитали между двете страни, банката е създала система за двойно счетоводство. Ю Би Ес отхвърля обвиненията за данъчни измами с аргумента, че участието й в такива операции на е подкрепено с доказателства.

Документите, които бяха предадени на съдия-следователите, са им позволили да пресметнат, че авоарите на близо 38 000 френски клиенти в банката през 2008 година са били на стойност близо 13 милиарда шв. франка (близо 12 милиарда евро). Не във всички случаи става дума задължително за данъчни измами, отбелязва АФП.