Трите банки са нарушили антитръстовите правила на ЕС, участвайки в картел от седем банки, които са обменяли "деликатна" информация и са манипулирали европейската междубанкова предлагана лихва (EURIBOR), която определя цената на междубанковото кредитиране в евро, съобщи Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Картелът е действал между септември 2015 и май 2008-а.

Други участнички в картела - Барклис (Barclays), Дойче банк (Deutsche Bank), Роял банк ъв Скотланд (RBS) и Сосиете женерал (Societe Generale), са постигнали споразумение с Европейската комисия по същия казус през декември 2013 година, уточни ДПА.

Джей Пи Морган Чейс е глобена с 337 милиона евро, френската Креди агрикол - с 114 милиона евро, а лондонската Ейч Ес Би Си - с 33 милиона евро.

По думите на европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер глобите изпращат ясен сигнал, че трябва да се спазват европейските разпоредби за конкуренцията. Финансовите пазари трябва да бъдат конкурентни, заяви Вестагер. Тя уточни, че финансовите продукти, използвани от компаниите да управляват несигурността при лихвите, са били търгувани на пазарите в целия свят.

Пазарните манипулации са донесли огромни печалби за банките, допълни еврокомисарката. Ако пазарът е манипулиран, той ще носи ползи само на някои и точно това са правили седемте банки, допълни Вестагер