Това се казва в съобщение на „Росатом”, включено в официалния бюлетин на компанията, цитирано от в. "Сега".

Петкова е уверила руската страна, че плащането на присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 620 милиона евро ще бъде извършено във възможно най-кратки срокове.

Миналата седмица депутатите в НС одобриха на първо четене предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК за АЕЦ "Белене". Сумата обаче не бе уточнена, тъй като все още има спор за лихвите.

В самото решение не е записана сумата, но се очаква тя да е около 1,2 милиарда лева. Финансовата помощ ще дойде от фискалния резерв, където има над 14 млрд. лв.

От „Росатом” напомнят, че дневната лихва върху дълга на България е 167 хиляди евро.

От компанията „Атомстройекспорт”, която е страна по спрения проект „Белене”, имаше 7 иска към НЕК, като международният арбитраж уважи 3 от тях, а 4 бяха отхвърлени.

На НЕК ще бъде предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Помощта ще се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, и само след положително решение от Европейската комисия - за да се спазят правилата за държавните помощи.