Това е записано в позиция на четирите национално представителни работодателски организации във връзка с последните разговори с изпълнителната и със законодателната власт, съобщиха от БСК.

Работодателите запазват готовността си за повторното насрочване на протеста, ако работата по исканията им не започне.

Сред исканията им е до 1 октомври Пътната карта за реформи в енергетиката да бъде факт и да започне нейното изпълнение. За целта те очакват в кратки срокове да бъде институционализирана работната група за изработването й, включително с техни представители.

За работодателите връщането на енергийните цени на нивата отпреди 1 август е безалтернативно.

От бизнеса обаче продължават да искат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов и бяха планирали за 30 септември нов национален протест. Работодателските организации обявиха негативни ефекти от увеличението на добавката "Задължение към обществото", плащана от производителите на ток.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

Добавките в цената на тока, които бизнесът плаща след 1 август имат ръст 67,6 процента в сравнение с предходното изменение на цените октомври 2014 година, обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.

Представители на бизнеса вече ще участват в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика, ще се засили и присъствието им в КЕВР.