Това каза директорът на компанията Петър Илиев, цитиран от БНР.

Таксата се вдигна с влизането в сила на новите цени на тока от 1 август и това предизвика протестите на работодателите. Те обявиха национален протест на 30 септември.

Бизнес и синдикати вече направиха един национален протест през юли и дадоха срок на КЕВР да промени решението си.

От 1 август цената на тока за битовите потребители беше намалена средно с 0,11%  а добавката „задължение към обществото“ за бизнеса се повиши от 18.70 на 38 лв. за гигаватчас.

Добавките в цената на тока, които бизнесът плаща след 1 август имат ръст 67,6 процента в сравнение с предходното изменение на цените октомври 2014 година, обясни Божидар Данев от Българската стопанска камара.

От 20 милиона средно преди новия ценови период приходите сега са 54 милиона, допълни Илиев. Сумата обаче е недостатъчна на фона на големите задължения на НЕК към производителите на ток.

На отделните предприятия дължим общо около милиард и 400. На американските централи повече от 900 милиона. На ТЕЦ "Марица Изток" са по-малко. Ние взимаме от тях много малко енергия, 2 месеца въобще не взимаме от тях. Пазим тяхната квота за зимния период. На АЕЦ "Козлодуй" дължим над 130 милиона, заяви директорът на НЕК Петър Илиев.