Решението на Рияд разклати допълнително неустойчивия пазар, но вероятно ще даде неочакван стимул на световната икономика, предаде БТА.

Поевтиняването на петрола с 25 на сто от лятото може да засили потребителските разходи и бизнес инвестициите в редица икономики на фона на намаляването на разходите за горива.

Не всички обаче печелят от това развитие. Производители на петрол като Русия и Венецуела, които имат високи разходи за добив и чиито бюджети зависят от прогнозите за сравнително високи цени на енергийните суровини, ще загубят.

Американският лек суров петрол днес поевтиня с 3,2 процента до 76,22 д. за барел - най-ниската цена от октомври 2011 година.

През юли същите контракти се търгуваха при 100 д. за барел. Петролът сорт Брент загуби 2,5 процента до 82,69 долара, като по-рано в сесията цената му се понижи до 82,08 долара - най-ниското равнище от над четири години.

Бензинът и дизелът бележат спад със средно 20 стотинки

Тенденцията петролът да достигане най-ниската си цена за последните години на външните пазари дава своето отражение и у нас. Бензинът и дизелът бележат спад със средно 20 стотинки от лятото насам.

Експертите очакват ниските цени да се запазят или понижат още за поне още 2 години. Само за месец цената на дизела е паднала с 13 стотинки, а на бензина – с 15 ст. И двата най-масови продукта вече се търгуват за средно около 2,40 за литър. Това обаче не е нито прецедент, нито рекорд, казват експерти.

Вижте актуалните цени на горивата>>>