Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод увеличението на цената на тока от 1 октомври. Останалите мерки за справяне с дефицита на средства ще са предоговаряне на условията за дългосрочното изкупуване на електроенергията от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и условията за ВЕИ-производителите, посочи министърът.

Миналата седмица от ДКЕВР заявиха, че токът ще поскъпне с малко под 10% средно за трите ЕРП-та.

Щонов отбеляза, че това, което досега е направено от предишния състав на ДКЕВР, е било само на хартия, а би трябвало договорите да се преразгледат и променят с правна стойност.

По повод на смяната на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов Щонов коментира, че за да се намалят очакваните загуби на НЕК, би трябвало всички предприятия в сектора енергетика да работят по-ефективно.

"Нямаме план да се смени този или онзи директор, а гледаме как се управляват дружествата. Много сме благодарни на Иван Генов, той свърши добра работа, но за следващия етап от развитието на централата е нужен нов човек", заяви Щонов.

Като първостепенни задачи пред АЕЦ "Козлодуй" министърът посочи повишаване на ефективността, по-добро управление на търговията с енергия, модернизация на 5-и и 6-и блок.

На въпрос защо не се правят смени в НЕК, Щонов обясни, че НЕК е всъщност една голяма разплащателна кутия - купува енергия на една цена и я продава горе-долу с 1 млрд. лева по-евтино на година. Ето защо трябва да се оптимизира работата на предприятията в сектора енергетика, за да не се увеличава дупката в НЕК, заяви Щонов.