Това посочи пред германското радио Дойчландфунк еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА и БТА. Сумата е справедлива, заяви той.

Йотингер, цитиран от Ройтерс, отбеляза, че цената от 485 долара за 1000 кубични метра, за която Русия настоява, е "неприемлива", не съответства на пазарните условия и се определя от политическата конюнктура. Украйна иска цена от 268,5 долара.

По думите му Украйна трябва да започне да плаща на Русия за газа, а в замяна Москва трябва да предложи справедлива цена за бъдещите доставки.

Този следобед в Берлин представителите на ЕК, Русия и Украйна се събират за трети кръг преговори по газовия въпрос. Йотингер играе ролята на посредник в преговорите, по време на които в понеделник двете правителства се споразумяха да проучат предложение Украйна да плати на Русия 2 милиарда долара до четвъртък (29 май) и още 500 милиона долара до 7 юни, припомня Ройтерс.

Енергийният еврокомисар заяви пред германското радио, че вече е ясно колко газ Русия е доставила на Украйна между ноември и края на май.

Според Йотингер "Украйна днес трябва да обясни, че ще направи или вече е направила първото плащане, значително сума, висока трицифрена милионна сума в долари". Той добави, че "който получава газ, трябва да плаща".