Това показва публикувано днес проучване на Евробарометър, в което се изследва как кризата е засегнала качеството на труда, съобщиха от ЕК.

Въпреки че повечето работници са доволни от условията на труд (средно 77% в ЕС), налице са много големи разлики между държавите-членки, като процентите варират от 94% за Дания до 38% за Гърция.

Като цяло повечето работници изразяват високи нива на удовлетвореност от работното време (80%) и здравословните и безопасни условия на работното място (85%).

Проучването на Евробарометър, проведено в 28-те държави-членки, показва, че повече от 80% от респондентите в Дания, Люксембург, Финландия и Холандия считат, че условията на труд в тяхната държава са добри.

Отделно, на ниво работници Дания отново заема първо място, като 94% от работниците са удовлетворени от своите условия на труд — Австрия и Белгия заемат второто място, като са удовлетворени 9 от всеки 10 работници. Плътно след това се нареждат Финландия (89%), Обединеното кралство и Естония (и двете с 88%).

На противоположната страна, Гърция е с най-ниския процент на удовлетвореност на национално равнище (16%) и е единствената държава, в която по-малко от половината от работещите респонденти са доволни от настоящите си условия на труд (38%).

В по-малка степен, на национално равнище нивата на удовлетвореност са по-ниски в Хърватия (18%), Испания (20%), Италия (25%), България (31%), Словения, Португалия и Румъния (всяка с 32%), а също и в Словакия (36%) и Полша (38%).

Тази разлика в нивата на удовлетвореност може да бъде обяснена с множество фактори: социалният и икономически контекст, повлиян от кризата, но също и по-структурни характеристики като социален диалог, социални политики и трудово право, които могат да са по-силно или по-слабо изразени в зависимост от националните ситуации в ЕС.

Стресът безспорно се счита за най-важният риск на работното място (за 53% от работещите респонденти). Освен това, неудовлетвореността по отношение на работното натоварване, темпа на работа и дългия работен ден (над 13 часа) е по-често срещана от други проблеми, като липсата на интерес към задачите или недостатъчни периоди на почивка на седмична или годишна база.