Евродепутатите се произнесоха по този въпрос с гласуването на резолюция на последното пленарно заседание за своя мандат. Резолюцията не бе подкрепена от групата на социалистите и демократите, които бяха сред вносителите, но впоследствие се оттеглиха. Документът бе гласуван с 437 гласа "за", 49 против и 85 въздържали се.

Той призовава за въвеждане на санкции срещу руски енергийни доставчици, както и за преразглеждане на всички споразумения с Русия с оглед на евентуално преустановяване на тяхното действие.
Евродепутатите призоваха за налагане на подобни санкции заради събитията в Източна Украйна.

Отправен е призив за предприемане на мерки срещу руски дружества, техните дъщерни представителства, особено в енергийния сектор, както и срещу руски инвестиции и имущество в ЕС. Съветът на ЕС е призован да бъде в готовност за пристъпване към третия етап от санкциите срещу Русия (икономическо равнище), които да бъдат приложени незабавно. Резолюцията призовава за икономически, търговски и финансови санкции срещу Крим.

EП подчертава спешната необходимост от силна обща политика за енергийна сигурност за намаляването на зависимостта на ЕС от руски нефт и газ, включително с разнообразяването на енергийните доставки, за пълно прилагане на третия енергиен пакет и за възможност за временно да бъде спрян вносът на газ, когато е необходимо.

"ЕК е обезпокоена за съвместимостта на направените в България поправки със законодателството на ЕС, каза по-рано днес Сабине Бергер", говорител на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер цитирана от „Фокус“.
Тя допълни, че заради тази тревога комисарят Йотингер е изпратил писмо на министър Драгомир Стойнев с настояване за разяснения.

Говорителят каза, че ако поправките трябва да влязат в сила като приети от Парламента, в Европейската комисия ще имат сериозни притеснения по съвместимостта им с правото на ЕС. Бергер бе категорична, че в този случай на ЕК ще се наложи да предприеме необходимите законови стъпки.

"Ще се борим проекта "Южен поток" да се осъществи", каза пред журналисти днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Русия е стратегически партньор на България, допълни той.

Ще спазим решенията на ЕК, но ще се борим да има финансов механизъм за държавите, които ще пострадат от това решение, каза Стойнев.