"В бъдеще искаме да играем важна роля на световния газов пазар. Не искаме да конкурираме Русия, но знаем, че нуждите от газ в Европа постоянно нарастват и искаме да участваме", посочва Нематзадех пред вестник "Ханделсблат", цитиран от АФП и БТА.

Разполагаме с енергийните запаси, а също и с план за подобно сътрудничество, добави той.

Коментарът на иранския министър идва на фона на кризата в Украйна и обтегнатите отношения между Европа и Русия.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин изпрати писмо до 18 ръководители на европейски страни, включително 13 членки на ЕС, сред които България, в което предупреждава Европа, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа.

В писмото до европейските лидери Путин казва, че Украйна дължи на Русия над 16 млрд. долара, защото вече не важат предвидените отстъпки, както и 18,4 млрд. долара - неизплатени от украинската страна наказателни санкции за неизползване на минималното годишно количество газ (take-or-pay) по силата на договора от 2009 г.

Украйна готова да плаща руския газ по 386 долара

Украйна е готова да плати за внасяния руски газ по 386 долара за 1000 кубически метра - под исканата от Русия сума (485 долара за 1000 куб. м), заяви управителят на украинската централна банка Степан Кубив, цитиран от Ройтерс.

В интервю за британската агенция, дадено в кулоарите на пролетните срещи на управителните съвети на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, Кубив увери, че Украйна ще плати всичките си сметки, предаде БТА.